Saturday, April 28, 2007
Buscant el morbo
Encara queden moltes lluites per guanyar
Sense títol

Dijous 26 d’abril
Saturday, April 21, 2007
Vuitanta anys donant-nos alegries

Divendres 20 d’abril del 2007
Thursday, April 19, 2007
Prision Break
En el cas de Dorantes és acusat de matar a la seva esposa, Alejandra Dahesa, cosa que ell va negar haver-ho fet. D’altra banda, un home que es va fer passar per missatger va afirmar que havia vist al fotògraf al lloc del crim i que ell l’havia assassinat. Arran d’això, l’any 2003 es va decretar una ordre de detenció de Dorantes com el presumpte culpable de la mort de la seva muller, que, a més a més, feia un any que s’havia separat. Tanmateix, els advocats de Dorantes veuen que el testimoni no era gaire clar i podria ser fals. Després de que l’acusessin de cometre aquest crim, Dorantes es va donar a la fuga als EUA. Des d’allà va escriure nombroses cartes insistint sobre la seva innocència. El fotògraf va estar pròfug més de tres anys, fins que la Procuradoria ( Fiscalia) de l’estat de Mèxic va demanar a la policia nord-americana que el detingués, cosa que va passar el passat 20 de febrer a Califòrnia. Ara per ara, Dorantes està tancat en una presó dels EUA de màxima seguretat esperant que l’ extradeixin al seu país o que la policia nord-americana el deixi lliure sota fiança.
El 18 de setembre de l’any passat, un visitador de la Comissió de Drets Humans de Mèxic va anar als jutjats i va sol·licitar que li facilitessin l’expedient d’Alejandra Dahesa. La seva sorpresa va ser quan el funcionari li va contestar: “ Quin informe vols? El primer o el segon?”. Aquest va veure que hi havia alguna cosa estranya i va demanar el segon, el que ningú coneixia. El que va descobrir és que la Fiscalia del país havia dut a terme una investigació interna a l’agent María del Rocío Garcia perquè en el segon expedient, el missatger que havia testificat contra Dorantes admetia que el seu testimoni era fals i que hi havia fet perquè l’agent li havia donat diners a canvi
Arran de tot això, la Procudarduría va demanar que es detingués al falç testimoni, a l’agent i al seu germà, que sembla ser que també estava implicat en tota la trama. Però, no se sap perquè el jutge va rebutjar la petició per motius tècnics. Per això, els tres presumptes culpables segueixen al carrer i Dorantes, hores d’ara, encara està empresonat i s’ha gastat tot els seus estalvis en pagar advocats.
Recentment, la Comissió de Drets Humans de la Ciutat de Mèxic ha demanat que s’investigui el cas de l’assassinat de Dehesa i que no es pari fins que s’esclareixi el que va passar. La veritat, però, sembla que hi ha una cosa obscura amagada al darrera i que persones amb poder o influents a Mèxic no els interessa que Dorantes sortí de la presó. Alejandra Dehesa treballava com a secretària de la revista Newsweek, per la qual era fotògraf Dorantes. Aquest també exercia la professió per la revista Times, el diari New York Times i mitjans europeus com el londinenc The Sundays Times o els francesos Stern i París Match. A Espanya, també havia col·laborat amb El País. A vegades, els periodistes saben masses coses i, pot ser, per això hi ha algú que prefereix que Dorantes estigui entre reixes i no al carrer. Tot i així, podria ser que amb la mort de l’esposa del fotògraf i l’empresonament de Dorantes, els seus botxins hagin matat dos ocells d’un sol tret. Així doncs, veiem que la gran serie americana ha saltat de les pantalles al món real. Com en tots els casos, la realitat supera a la ficció, ja que aquesta vegada es tracte de persones de carn i ossos.
A continuació hi ha uns links d'interés sobre aquest tema:
http://www.contralinea.com.mx/archivo/2006/febrero2/htm/sergio_dorantes.htm
http://www.contralinea.com.mx/archivo/2006/febrero2/htm/sergio_dorantes.htm
http://www.voltairenet.org/article146035.html
Wednesday, April 18, 2007
Seguretat versus llibertat
Diumenge passat vaig llegir una notícia al diari el Punt que em va fer esgarrifances per tot el cos. El candidat del Partit Popular a les municipals de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va prometre que si ell guanya les eleccions posarà més ordenances cíviques i càmeres amagades per preservar l’ordre i la llei en la nostra estimada ciutat, tal com ja passa en altres ciutats com Londres.
D’altra banda, quan els jugadors del Futbol Club Barcelona van tornar de Londres, després d’haver disputat el partit contra el Chelsea, els van retenir a l’aeroport londinenc per assegurar-se que no portaven cap explosiu amagat en el seu equipatge.
Arribats aquest extrem, crec que s’estan arrabassant els límits de la llibertat d’acció de l’individu. Posar càmeres en els carrers de Barcelona no millorarà la seguretat de l’individu. Aquestes serviran per veure qui ha estat l’autor d’un crim que ja succeït, però no l’evitaran. L’individu, sempre que respecti el pròxim, ha de poder actuar amb total llibertat, tal com recull la nostra Constitució. Tanmateix, si hi ha càmeres pel carrer farà que ens sentim controlats en tot moment i, aquest fet, segurament, retallarà la nostra llibertat perquè no ens podrem moure tranquil·lament.
Posar més ordenances cíviques tampoc és una solució per evitar els problemes. Per exemple, per molt que multem a les prostitutes que exerceixen la seva professió en el carrer, això no acabarà amb les màfies de la prostitució. Si la classe dirigent realment vol evitar els problemes que pertorben l’ordre d’aquesta societat, haurà anar a la seva arrel i evitar-los des del seu inici. Això no s’aconsegueix posant cada cop més multes, sinó lluitant contra les màfies i la veritable delinqüència.
Tampoc té cap sentit que la policia multi a una persona que passeja per les Rambles amb una cervesa a la mà, mentre que en aquesta via barcelonina és on es roben més bosses cada dia.
Crec que la policia ha confós termes i no se n’adona que preservar la seguretat de l’individu no vol dir retallar-li les seves llibertats. En la meva opinió, si que s’ha de preservar a l’individu i intentar evitar tots aquells crims que, realment, es puguin prevenir. Tanmateix, la solució no passa en posar unes càmeres per tota la ciutat o fer un xequeo íntegre a una persona quan va agafar l’avió. La psicosi d’un altre possible atemptat terrorista està fent que paguin justos per pecadors, ja que a l’hora de la veritat és a nosaltres qui ens regiren de dalt a baix quan anem a buscar un avió. La veritat és que no sé quina és la manera de poder prevenir la delinqüència, però escurçar les llibertats de la societat civil no crec que sigui la manera adequada. Els nostres polítics haurien d’entendre que l’individu es vol sentir més segur, però, que a l’hora de la veritat també es vol sentir lliure. Així que el canvi de la moneda de seguretat per llibertat no pot funcionar en un sistema democràtic on les persones volen moure’s lliurement.
Diumenge, 16 d'abril 2007
Sunday, April 15, 2007
En la recerca d'un altre món
Ela autors d’aquests crims estan situats dins del terreny del fundamentalisme islàmic, però això no és només així. Molts dels joves que s’immolen, que sovint no arriben ni als 30 anys d’edat, són persones oblidades de les nostres societats, són nois sense cap esperança de futur perquè els seus països viuen enmig de la guerra, la seva situació econòmica és pèssima o bé els hi ha tocat dur una vida massa complicada. Segurament per això s'immolen, ja que és una manera de posar fi a la seva vida, sovint massa dura per la seva jove edat i, al maeix temps, reclamen les seves idees.
Sembla que aquest fenomen no es pugui parar perquè: com evites que una persona s’immoli? Tots els esforços policíacs es centren en desactivar les xarxes d’Al-Qaeda, però, a mi em sembla que amb només amb la força dels cossos de seguretat això no serà possible, perquè se’m fa molt difícil veure com evitar que un noi pugi a un autocar carregat d’explosius i el faci volar pels aires. Així doncs, pot ser la policia o una societat pot prevenir un atemptat o aprendre actuar davant d'una situació com aquesta, però no crec que pugui evitar-ho perquè sembla imprevisible saber quan un terrorista s'immolarà en llocs públics.
Personalment, crec que les persones que fan això viuen en situacions tan desesperades que no els importa morir. Per això, si el que vols que aquestes persones no es suïcidin d’aquesta manera tan violenta i s’emportin a altres persones en el camí, pot ser has de trobar el perquè ho fan i donar-los una solució perquè puguin tenir ganes i motius per viure. La veritat és que se’m fa difícil veure com es pot solucionar aquest problema, però, el fet és que necessita una resposta i aquesta només pot sortir si entens o comprens la situació d’aquestes persones. Per molt que la policia desarticuli una xarxa, mentre no canviïn molt les coses del món en el qual vivim, sempre hi haurà xavals disposats a immolar-se. Per això, es necessari anar a l’arrel del problema i eradicar-lo. Això només s’aconsegueix amb la comprensió del fenomen. Dit d’una altre manera, a mi em sembla que si comprenem perquè un noi de 20 anys decideix immolar-se en el nom d’ Al·là, pot ser, podrem evitar que ho faci, ja que li podrem donar mil raons per no fer-ho. La sensació que tinc, però, és que això no es podrà evitar fins que les coses d’aquest món no canviïn molt perquè la immolació, en certa forma, es donar a conèixer a totes aquelles persones del planeta que en el primer món passen desapercebudes.
La immolació és un reclam de les persones que no tenen drets i volen intervenir també en la història dels seus països. Sovint, aquestes persones viuen en situacions tan dures en els seus països d’origen que no els importa morir perquè, com a mínim, siguin escoltats un dia en la seva vida, el dia de la seva mort. Així doncs, pot ser, si volem evitar que aquest nois s’immolin els hi haurem de donar una bona dosi d’esperança i escoltar atentament com volen que s’organitzin els seus països. Això vol dir que no podem gestionar la política dels seus països des de fora, tal com està passant en Iraq o Afganistàn, sinó que són ells mateixos qui han de governar les seves terres. Pot ser si aconseguim fer això, podrem evitar els atemptats suïcides perquè, segurmanent els nois irquians, per exemple, veuran que la seva vida si que té un sentit, tirar endavant el món en el qual viuen. D'aquesta manera, també podràn tenir l'esperança que els seus drets i els seus reclams serán escoltats i, per tant, tindràn un motiu per seguir vivint: millorar allò que els envolta i construïr un Iraq allunyat de la dictadura del Saddam Hussein i de la invasió nord-americana, que l'únic que ha fet ha estat desestabilitzar la zona.
Diumenge 15 d’abril
Saturant l'economia
Com podem veure, l’agricultura està augmentat les diferències socials entre els individus. Però, no només això, sinó que els indígenes de l’Amèrica Llatina cada cop viuen en situacions més precàries, ja que ni els estats dels seus països ni a les multinacionals no els interessa ni que existeixin ni fer-se càrrecs d’ells perquè són les persones que sempre han conreat el camp i que, per tant, estan posant més problemes per abandonar la terra on sempre han viscut i que han treballat al llarg de tantes generacions. A les multinacionals no els interessa que els indígenes visquin allà perquè sinó elles no poden treure benefici d’aquest territori. Sovint, aquestes empreses han estat ajudades pels governs dels estats dels països indígenes. Segurament, el cas més famós és el de Chiapes a Mèxic on l’estat empresonava i aniquilava als indígenes sense que haguessin comès cap crim. D’aquesta manera, l’estat i les multinacionals es podien quedar amb les terres on habitaven aquests. Per això, els indígenes i el Subcomandante Marcos van aixecar-se encontre de l’estat i van ocupar la zona de Chiapas. Des de llavors, a Mèxic hi ha un conflicte obert entre els indígenes i l’estat.
Aquest fenomen no és únic en Chiapes ni als països de l’Amèrica Llatina, sinó que afecta a tots als agricultors del món. Com hem vist, a petita escala, passa una cosa semblant amb els agricultors de taronges murcians. El problema principal és que el capitalisme ha fet que la mà d’obra de l’agricultura no tregui gaire benefici del seu treball, mentre que els grans distribuïdors són els que veritablement s’enriqueixen. En aquest sentit, el capitalisme satura l’economia, ja que fa que el petit agricultor no pugui competir amb les multinacionals. Això fa que els que treballen en el camp cada cop tinguin més problemes econòmics i visquin en situacions més precàries.
Aquest vídeo de continuació que em va arribar via Internet ara fa tres o quatre dies mostra a la perfecció aquestes idees que hem desenvolupant aquí i reflecteix que aquest problema és quelcom global i generalitzat en tot el planeta.
http://www.rebelion.org/noticia.php?id=44934
Dijous 12 d’abril del 2007
Thursday, April 12, 2007
Els murs de la vergonya no cauen
L’any passat vaig estar vivint a Berlín. Allà, segurament, és on ha existit el mur més rellevant de la història i que països com els EUA i Espanya han criticat tant. Berlín, en aquella època, estava dividia en dos parts: la capitalista (occidental) i la comunista (oriental). La part oriental era més pobre que l’occidental i, sovint, els berlinesos de la zona comunista immigraven a viure a la capitalista per millorar la seva condició de vida. Per això, en tan sols un nit, l’any 1961 el Berlín de l’est o oriental va construir un mur al voltant de tot el Berlín occidental. D’aquesta manera es volien aconseguir dues coses. Per un costat, evitar que els berlinesos fugissin cap a la zona occidental. També, però, es volia aïllar aquesta zona que era com una illa capitalista enmig del mar de tota l’Alemanya comunista. Quan vaig estar vivint a Berlín, vaig tenir l’oportunitat de veure la East Side Gallery. Això és un quilòmetre de mur que els berlinesos han volgut conservar per mostrar les tràgiques conseqüències que aquest va dur a la ciutat. A més a més, es van convidar tot d’artistes famosos que van pintar i adornar el mur. Gairebé tots els dibuixos mostren les misèries que va provocar la construcció d’aquest mur i va encontre de la construcció d’altres parets que separin la societat en dos.
El mur de Berlín va caure l’any 1989. Tot i així, l’home no aprèn i la experiència dels berlinesos no ens ha servit de res, ja que 18 anys més tard seguim construint murs que divideixen la societat i el món. És cert, que com a mínim ara no divideixen una ciutat en dos, però si les regions. La majoria d’immigrants que fugen a altres països és perquè en la seva terra natal no viuen bé o no poden aconseguir prou diners per mantenir a la seva família. Per tant, per ells immigrar és l’esperança d’una vida millor. Amb la construcció d’aquests murs, el que s’està fent és tallar les il·lusions d’aquestes persones. Els murs del Brasil, dels EUA o el d’Espanya només serveixen per dividir el món entre rics i pobres. En el cas d’Israel i Palestina això és diferent, ja que, segons els govern israelià el mur serveix per evitar els atemptats suïcides dels palestins en terres israelianes. Miris com t’ho miris, les finalitats del mur poden ser varies, però el resultat és sempre el mateix: perpetuar la misèria del que viu al costat equivocat del mur.
La guerra a través de la premsa
Bé, reprenent el fil de la meva experiència matinal, el que més m'ha xocat ha estat que Francino ha parlat de la diferència entre la premsa americana i la europea a l'hora de plantejar aquesta notícia. Segons la Cadena Ser, i cito aquesta font perquè no he tingut el gust de comprovar-ho, mentre que a Europa la notícia de Ahmadineyad ocupava totes les portades dels diaris, als EUA tan sols apareixia en petits articles a l'interior del diari. Aquesta mateixa cadena ha citat al diari nord-americà el The Sun qui assegura que han pres aquesta decisió perquè, d'aquesta manera, no li donaven propaganda política al president iranià, que segons ells és l'únic que busca.
Això serveix d'exemple per veure que, en el fons, la premsa i els mitjans de comunicació tenen una funció molt clara: persuadir a les persones i encaminar-les cap a als fins polítics de la classe dirigent. Per aquest motiu, Ahmadineyad ha fet públic, a a través dels mitjans, la capacitat iranià de crear energia nuclear en la ciutat de Natanz on es troba una de les plantes nuclears més importants del país. D'aquesta manera, vol mostrar al seu poble i a tot el món el poder d' Iran. També per això, els EUA han ocultat bona part de la realitat amagada en les entranyes del diari. Dit d'una altre manera, han reduït la realitat a una ínfima informació que, a sobre, no apareix ni els les pàgines principals. Ocultar bona part d'aquesta informació la informació significa una victòria per Bush, ja que si ningú pren consciència d'aquest fet és com si no hagués passat. També hi ha una altre estratègia, la que s'ha seguit a Europa on aquesta notícia ha aparegut en les primeres planes del diari. D'aquesta manera, es vol crear un alarmisme social per persuadir a les persones i convence-les que Iran no pot quedar impune perquè ha desafiat a la OIEA (Organització Internacional de l'energia Atòmica),
Així doncs, miris com tu miris la premsa té la funció d'estar al costat del poder i expressar la realitat de la manera que més l'interessi a la classe governant d'un país. D'aquesta manera, els mitjans serveixen per configura les relacions entre aquells països que els seus ambaixadors no es posen d'acord. Els mitjans de comunicació acaben sent el camp de batalla de la guerra verbal entre nacions. Per això, quan es vol mostren el poder de l'enemic o l'oculten, segons els interessos dels polítics governants.
En aquest sentit el consumidor diari de premsa no es pot creure només el que apareixen als mitjans i si vol conèixer, realment, la veritat de les coses. Ha d'anar més enllà del que surt en els mitjans, sinó caurà en el parany de la pseudoinformació, que, a vegades, ve a ser el mateix que la xarxa de la mentida.
Dimarts 10 d’abril del 2007