Thursday, April 19, 2007

Prision Break

La història del fotògraf mexicà d’origen indígena, Sergio Dorentes, sembla extreta d’un capítol de la famosa sèrie americana Prision Break on un dels seus protagonistes, Lincon Barrows, és acusat de matar al germà de la Vice-presidenta, crim que ell no ha comès i, per tant, és empresonat injustament mentre que els veritables assassins segueixen al carrer.
En el cas de Dorantes és acusat de matar a la seva esposa, Alejandra Dahesa, cosa que ell va negar haver-ho fet. D’altra banda, un home que es va fer passar per missatger va afirmar que havia vist al fotògraf al lloc del crim i que ell l’havia assassinat. Arran d’això, l’any 2003 es va decretar una ordre de detenció de Dorantes com el presumpte culpable de la mort de la seva muller, que, a més a més, feia un any que s’havia separat. Tanmateix, els advocats de Dorantes veuen que el testimoni no era gaire clar i podria ser fals. Després de que l’acusessin de cometre aquest crim, Dorantes es va donar a la fuga als EUA. Des d’allà va escriure nombroses cartes insistint sobre la seva innocència. El fotògraf va estar pròfug més de tres anys, fins que la Procuradoria ( Fiscalia) de l’estat de Mèxic va demanar a la policia nord-americana que el detingués, cosa que va passar el passat 20 de febrer a Califòrnia. Ara per ara, Dorantes està tancat en una presó dels EUA de màxima seguretat esperant que l’ extradeixin al seu país o que la policia nord-americana el deixi lliure sota fiança.

El 18 de setembre de l’any passat, un visitador de la Comissió de Drets Humans de Mèxic va anar als jutjats i va sol·licitar que li facilitessin l’expedient d’Alejandra Dahesa. La seva sorpresa va ser quan el funcionari li va contestar: “ Quin informe vols? El primer o el segon?”. Aquest va veure que hi havia alguna cosa estranya i va demanar el segon, el que ningú coneixia. El que va descobrir és que la Fiscalia del país havia dut a terme una investigació interna a l’agent María del Rocío Garcia perquè en el segon expedient, el missatger que havia testificat contra Dorantes admetia que el seu testimoni era fals i que hi havia fet perquè l’agent li havia donat diners a canvi

Arran de tot això, la Procudarduría va demanar que es detingués al falç testimoni, a l’agent i al seu germà, que sembla ser que també estava implicat en tota la trama. Però, no se sap perquè el jutge va rebutjar la petició per motius tècnics. Per això, els tres presumptes culpables segueixen al carrer i Dorantes, hores d’ara, encara està empresonat i s’ha gastat tot els seus estalvis en pagar advocats.

Recentment, la Comissió de Drets Humans de la Ciutat de Mèxic ha demanat que s’investigui el cas de l’assassinat de Dehesa i que no es pari fins que s’esclareixi el que va passar. La veritat, però, sembla que hi ha una cosa obscura amagada al darrera i que persones amb poder o influents a Mèxic no els interessa que Dorantes sortí de la presó. Alejandra Dehesa treballava com a secretària de la revista Newsweek, per la qual era fotògraf Dorantes. Aquest també exercia la professió per la revista Times, el diari New York Times i mitjans europeus com el londinenc The Sundays Times o els francesos Stern i París Match. A Espanya, també havia col·laborat amb El País. A vegades, els periodistes saben masses coses i, pot ser, per això hi ha algú que prefereix que Dorantes estigui entre reixes i no al carrer. Tot i així, podria ser que amb la mort de l’esposa del fotògraf i l’empresonament de Dorantes, els seus botxins hagin matat dos ocells d’un sol tret. Així doncs, veiem que la gran serie americana ha saltat de les pantalles al món real. Com en tots els casos, la realitat supera a la ficció, ja que aquesta vegada es tracte de persones de carn i ossos.

A continuació hi ha uns links d'interés sobre aquest tema:
http://www.contralinea.com.mx/archivo/2006/febrero2/htm/sergio_dorantes.htm
http://www.contralinea.com.mx/archivo/2006/febrero2/htm/sergio_dorantes.htm
http://www.voltairenet.org/article146035.html

3 comments:

Anonymous said...

Noooooo! No m'ho puc creure! En un paràgraf m'has destripat el final de Prison Break! Que cabroooooona! Això s'avisa dona!

Sein said...

Ho sentó, ja he canviat el paràgraf on deia el escenari final de la sèrie, però per molt que sàpigues l'escenari, et recomano que miris el final de Prision Break, els FETS i concretament el que passa l'últim capítol de la sèrie, t'asseguro que et sorprendràn.

Suavinni said...

Jeje, no podia faltar Prision Break al teu blog nuria, x quan un avanç de la nova temporada...