Thursday, May 3, 2007

Amb quina et quedes?

Avui ens han fet fer un exercici on haviem d'escriure dues editorials. Una a favor que les tropes nord-americanes abandonessin Iraq i l'altre a encontra que ho fessin. La veritat és que fent l'exercici he tret la part més bipolar de mi, ja que m'he tingut que posar en dos papers diferents. Sorprenentment, m'he donat compte que estava d'acord en coses que deia als dos llocs!
En fi, jo proposo un altre exercici al meu lector: amb quina de les dues editorials us quedeu? No vull dir quina està més ben escrita, sinó amb quina us sentiu més cómode ideolàgicament. Jo, personalment, em quedo amb la primera. I tu?

Els EUA han de dir adéu a Iraq

Les tropes nord-americanes que estan a l’Iraq haurien de tornar, tal com va proposar el Senat, de majoria demòcrata, que governa els EUA. El problema és que el president, George Bush, té dret de vet de les decisions del Senat i, precisament, en va fer ús ahir mateix i, per això, de moment, les tropes seguiran en aquell Iraq.
La presència dels EUA en el país islàmic, només fa que desestabilitzar la zona i agreujar el conflicte. Molts iraquians estan satisfets de l’enderrocament del règim dictatorial de Saddam Hussein. Tanmateix, aquests fets queden massa lluny en les seves ments i ara veuen a l’ exèrcit nord-americà com els seus invasors. Per això, hi ha una insurgència tan activa i tan violenta que fa trontolla el país. Dit d’una altre manera, mentre que les tropes dels EUA segueixin allà, alimenten el sentit de la insurgència i afavoreixen a la situació de caos i crisi del país.
Aquesta guerra que es va sustentar en la mentida que Saddam tenia armes químiques, se li escapa de les mans al govern nord-americà. En el món hi ha la visió que els EUA mai haurien d’haver atacat Iraq i, per tant, es veu com si l’haguessin conquerit. Això fa que aquest país hagi perdut la seva credibilitat en qüestions de política internacional. Si realment els EUA vol recuperar la seva postura de país influent al món i portador de la pau, hauria d’abandonar físicament aquest terreny i negociar amb Iraq i els seus països veïns, com per exemple Iran, una pau que fos òptimes per a tots els iraquians, les veritables víctimes d’aquest conflicte.


No moure’s ni un pèl d’Iraq


Ara per ara, tal com estan les coses, les tropes dels EUA han de seguir a Iraq. El senat nord-americà, de majoria demòcrata, va proposar la retirada de les tropes d’Iraq. Aquesta decisió, però, va ser vetada pel President d’aquest país, George Bush.
Així com Bush es va equivocar envaint un país amb la mentida per davant, ja que s’ha demostrat que en Iraq no hi ha rastre d’armes químiques, ahir va prendre una decisió encertada. Les tropes dels EUA no poden marxar d’ Iraq perquè aquest país viu enmig del caos d’una guerra civil. És cert que aquesta situació tan caòtica és fruit de la ingerència dels EUA en aquest país, però, la veritat és que ara és massa tard per marxar perquè les tropes de Bush han de garantir i preservar l’ordre en les terres iraquianes.
Avui, precisament, comença una ronda de negociacions entre els països veïns d’Iraq, entre ells Iran, i els EUA en Sharm el Sheij (Egipte). Mentre que aquests estats no arribin a cap acord, els nord-americans hauran de seguir allà, ja que, de moment, sembla inviable que tropes internacionals o de la ONU facin entrar els seus exèrcits en una guerra que no hi estaven d’acord i que, en el seu moment, només van recolzar Espanya i Anglaterra.
A més, els soldats dels EUA tampoc poden marxar fins que no hagin entrenat bé la policia i l’exèrcit iraquià, ja que fins que això no succeeixi, els iraquians no podran garantir la pau per ells mateixos.
Així doncs, les coses han de canviar molt en aquest país islàmic perquè els EUA puguin marxar amb la certesa que ja no els hi queda res més a fer en Iraq perquè ja han assolit la pau i, per tan, s’ha acabat la guerra civil que sotmet a tota la població en el caos total.

1 comment:

Nuria Vega said...

Jaja me encanta:: las sumas y tienes un análisis? me kedo con la que vota a favor de la retirada.. algo más ingenuo dada la situación de hoy en día!! Qué coño... mejor pecar de ingenuo...