Wednesday, May 30, 2007

Zapatero ha de ser valent

Primer de tot, em sembla una aberració que el pacte de la Llei de partits que prohibeix que l’esquerra abertzale basca es presenti a les eleccions per la seva presumpte implicació amb ETA. En aquest sentit, també hauríem de prohibir partits polítics com la Falange espanyola, que cada cop que vaig a votar em trobo la seva papeleta allà!

Ara, resulta que després que el govern i els jutges deixen presentar a ANV a les eleccions basques, el PSOE ha dit que no pactaran amb ells! Us agradi o no, senyors del PSOE ANV és la tercera força del País Basc i en les seves primeres eleccions ha aconseguit 25 alcaldies. No podeu tancar als ulls a una realitat existent. En el País Basc hi ha un conflicte obert que necessita solució i, per això, es necessita escoltar totes les parts del conflicte. Si llegiu correctament els resultats electorals veureu que gran part del País Basc ha apostat per vosaltres perquè arribeu a un acord de pau, per això, els resultats de la vostra formació política, PSOE, ha augmentat el número de vots en aquesta comunitat autònoma. En canvi, els senyors de la guerra, els del PP, que no els interessa la pau perquè sinó el seu discurs perdria sentit, han baixat en el número de vots fins a tal punt que han perdut l’alcaldia de Vitòria i la majoria absoluta en Navarra. De fet, han passat a ser la quarta força política, després de PNB, PSOE i ANV.

És cert que l’esquerra abertzale del senyor Otegui va demanar suport en aquest partit polític. Tanmateix, cal recordar que aquesta formació es desvincula de la violència, cosa que ETA no fa. Per aquest motiu, podria ser un interlocutor vàlid per arribar a un veritable acord de pau. Senyor Zapatero no caigui en el parany del PP i sigues valent. Com va dir el senyor Isser Arafar arran dels tractats d’Oslo l’any 1993, “la batalla de la pau és la més difícil”. Per això, Senyor Zapatero ha de ser valent i fer un pas endavant perquè la societat basca li ha demanat això de dues maneres: una incrementant el número de vots del partit socialista basc i l’altre posant en tercer lloc a una força política nacionalista i d’esquerres. Ara per ara, si vostè mirà el panorama basc, la primera força és nacionalista i la tercera també. Així doncs, el partit socialista basc queda encaixonat enmig dels nacionalismes, per aquest motiu, no pot deixar-los de banda i dir que no pactaran amb aquesta formació per fer alcaldies o arribar acords. Amb qui pretén fer pactes llavors? Amb el PP, els que propugnen a diari la crispació entre les Espanyes?

Miri senyor Zapatero, sé en el que està pensant i no li funcionarà. Vostè no vol pactar amb ANV perquè té por que el PP faci una campanya molt dura contra seu i li digui que ha pactat amb els terroristes i, conseqüentment, perdre les generals de l’any que ve. No es deixi enganyar ells no volen la pau. Si realment vol guanyar les eleccions haurà de fer un esforç i seure’s a parlar amb ANV, perquè ells són interlocutors pel conflicte basc, igual que també ho és el PP. En canvi, sembla que vostè només fa cas del que li diu el PP i no escolta totes les postures d’aquest conflicte. Zapatero sigues valent i fes un pas endavant cap a la pau, els bascos s’ho estan demanant i si no ho fa, segurament, li retiraran la confiança que diumenge passat li van donar a les urnes. Aquest pau només s’aconsegueix amb el diàleg. Si ha de fer-ho a expenses del PP, doncs a fer-ho sense ells. En el fons Madrid no és Espanya, pot ser és la seva capital, però no la seva realitat. Per això, el PP ha guanyat a Madrid i el PSOE a altres llocs. Per aquest motiu, els bascos li han donat el suport a vostè i no als de la ultra dreta. Per acabar, en la història d’aquest estat, ja van tenir un final tràgic amb vencedors i vençuts, crec que arribat el moment de veure que aquesta dicotomia entre vencedors i vençuts a l’únic lloc que ens condueixen és al rancor i divisió de la societat en odis, aparentment ocults, però que poden aflorar en qualsevol moment. La transició ja es va fer prou malament perquè no va ajudar a resoldre les desavinences entre les Espanyes. Zapatero, sigues valent, si us plau, fes un pas endavant i seu-te a parlar amb ANV, una formació d’esquerres que, com vostè, condemna la violència en les bases del seu partit. La pau, Zapatero, s’aconsegueix amb esforç i no donant l’esquena en un conflicte que porta obert des de fa ja massa temps.

1 comment:

Joseph Pulitzer said...

Crec que la situació política postelectoral amb ANV seria molt diferent de no haver-hi eleccions generals d'aquí tan poquet. En Zapatero ha sigut valent en algunes coses, menys en altres i conseqüent en unes altres. Però aquest cop crec que no ficarà la ma al foc si no ho veu molt i molt clar. La seva aposta prodialeg va ser forta abans del nadal, però l'atemptat a Barajas li va fer moderar el seu entusiasme en el proces negociador i encara continua una miqueta tibi. Veurem que pasa, la cosa pinta complicadeta

Salutacions
JP