Wednesday, May 30, 2007

Les esquerres vencen i convencen

Diumenge passat 27 de maig es van celebrar les eleccions municipals a tot l’estat espanyol. El Partit Popular va ser la força més votada i va treure 150.000 vots més que el PSOE. Una diferència insignificant si tenim en compte que a Espanya hi viuen uns 47 milions d’ habitants, dels quals només en van votar 22.491.570 .
A més, cal tenir en compte que com en el conte del Lope de Vega les dretes d’aquest país són com Fuenteovejuna, fuenteovejuna todos a una. Les esquerres, d’altra banda, es divideixen en una pluralitat de partits polítics.

Si fem una anàlisi de la situació actual és cert que el PP va ser la força més potada, però a l’hora de la veritat els partits més votats van ser els de les formacions d’esquerres. El PP va obtenir el 35,6 % dels vots, mentre que el PSOE el 34,9 (com podem veure la diferència és ínfima). La segona força més votada va ser IU amb el 5, 47%. Així doncs, com podem veure, si ajuntem els vots dels dos partits considerats d’ esquerre superen amb gairebé 5 % de diferència al PP.

Aquesta diferència encara augmenta més si ens fixem en el cas de Catalunya on de les 3 forces més votades dos són d’ esquerres i de les cinc primeres 3. En la nostra comunitat autònoma el PSOE segueix sent la força més votada, seguida pels nacionalistes i amb tendències de dretes CIU. A continuació ERC un grup nacionalista amb ideologies d’esquerra s’ha consolidat com la tercera força del país, superant inclòs al PP, que ocupa el quart lloc en el rànquing. Finalment, la cinquena formació política és ICV. Així doncs, veiem que les forces polítiques d’esquerres són les més votades en el nostre estat.

No li podem negar al PP que ell és el partit més votat, però de que li serveix si no té amb qui pactar? Abans, quan realment representaven la dreta moderada del país encara tenia companys de batalla, però ara, des de que ha adoptat aquest discurs radical, no convenç i sembla que està més sol que la una! El seu discurs contra la immigració no ha convençut ni a Badalona ni enlloc. Pot ser, guanyarà les eleccions generals de l’any que ve, però si vol governar, s’haurà de plantejar fer un discurs nou i renovat perquè, sinó les esquerres, li tornaran a passar la mà per la cara.

En aquest país, les esquerres divergeixen en una infinitat d’ ideologies diferents, per això es presenten en diversos partits, però a l’hora de la veritat, si han de pactar, pactaran, perquè això és el que volen els ciutadans del país, una esquerra unida i amb criteri propi. Així que podem dir que les esquerres unides segueixen vencent i convencent.

1 comment:

Joseph Pulitzer said...

Hola Núria,

Com be dius, les esquerres han guanyat les eleccions, en tant que sumen un número més elevats de vots. De totes maneres crec que seria important que el PP no guanyi a la propera cita electoral, ja que seria INSOPORTABLE tenir a Rajoy quatre anys presumint de ser el polític més votat -no sé ara, però quan vivia a Barcelona em vaig cansar d'escoltar-ho dient que tenia el vot de deu milions de persones, oblidant que el govern havia obtingut encara més vots-.

En qualsevol cas no crec que Rajoy guanyi les eleccions en número de vots. Governar no governarà segur, pq es imposible q tingui majoria i es el que ara per ara necessitaria per poder governar, però es de superar que l'abstenció serà molt menor que ara, i això beneficiarà al PSOE pràcticament segur

Salutacions cordials,
JP