Monday, May 21, 2007

Ciutadans de tercera

Deu de fer vora d’un mes, que des de Tele Madrid es va publicar un reportatge que es titulava Ciudadanos de segunda on s’afirmava que els castellans a Catalunya no tenien els mateixos drets que els catalans. Deien que la nostra llengua s’imposava sobre l’espanyola.

A mi ara m’agradaria fer una reflexió. I què passa amb els ciutadans de tercera? Aquells que ningú vol perquè venen d’un altre continent. Quan un europeu ve a Espanya, tot el que troba són facilitats i més facilitats. En canvi, si un immigrant procedeix de l’Amèrica Llatina o de l’Àfrica se li tanquen totes les portes. Aquests sí que tenen un veritable problema de discriminació i estan maltractats dins del nostre estat. Però per ells ningú reivindica. És més, les mateixes persones que van crear un discurs victimista per mostrar la seva situació d’inferioritat dins del territori català, ara han creat un vídeo a Badalona on s’insulta públicament als immigrants d’aquesta ciutat. L’ alcaldable pel PP de Badalona acaba dient que ells netejaran la ciutat de la immigració, el seu eslògan és: Per una Badalona neta.

Quan un immigrant arriba a Espanya o Catalunya des de un altre continent, ha deixat enrere la seva terra amb la il·lusió d’una vida millor. Per això, intenta adaptar-se i conviure amb les persones que l’envolten. En canvi, hi ha certs tipus d’espanyols que quan venen a Barcelona es pensen que som nosaltres que ens hem d’adaptar a ells. Aquí hi ha una cultura i una manera de fer les coses. Jo si em ve una persona i em parla amb castellà li respondre en castellà perquè sóc educada. El que no em pot demanar és que si tinc un bar posi el menú o les ofertes en castellà, perquè aquí hi ha una llengua que s’ha de respectar i si no entén alguna cosa... doncs que pregunti que tots els camins porten a Roma! El que passa és que és més fàcil queixar-se que entendre i això, sembla que és el discurs que predomina en la dreta d’aquest país enfront de temes tan claus com la immigració i la nostra estimada cultura catalana.

Jo per acabar només dir-los una cosa: vosaltres no sou el centre del món i hi ha coses que només s’arreglen escoltant al teu voltant. Per tant, si us plau abandoneu el discurs victimista, que vosaltres no esteu marginats a Catalunya. Els únics que hem estat perseguits per qüestions lingüístiques hem estat nosaltres i els bascos al llarg d’una dictadura que ha durat quaranta anys! Per favor, prou de victimisme i allargueu la mà cap al respecte mutu i feu un pas valent per començar acceptar a les persones que tenen veritables problemes de discriminació, els immigrants. Aquests si que són ciutadans de tercera, ja que gairebé mai se’ls respecte els seus drets, sobretot, si no venen amb diners sota del braç.

2 comments:

Nuria Vega said...

Evidentemete tu punto de vista no puede ser entendido por aquellos que en su programa electoral citan: evitaremos que la llegada de inmigrantes provoque un descenso en los servicios sociales ¿Promoción de actitudes xenófobas? sí, argumentos como estos no hacen más que marcar la distinción frente a los otros, aquellos desconocios por nosotros. La pena es que el desconocimiento de este tipo de realidades diferentes y la constante criminización del vocabulario por algunos dirigentes políticos (como ejemplo "el problema de la inmigración"; ilegales)cada vez más hace mella entre la gente, promoviendo el recelo frente a los otros. Es una pena, pero al fin y al cabo todo depende del punto de referencia que unos y otros asumamos.

Joseph Pulitzer said...

El victimisme és el pitjor aliat de la política. La pretesa ciutadania de segona és, curiosament, la que trepitja a la llengua amb la que conviu en matèria de cinema, literatura i un llarg etcètera.